Køleflader

Hvad er det lige køleflader og varmeflader gør?

Har du med et ventilationsanlæg af en eller anden art at gøre, om det så er ventilation i huset, i fryserummet på jobbet, klimaanlægget i bilen eller hvilken som helst anden ventilation, kommer man ikke udenom den eller de dele som bliver kaldt for køleflader og varmeflader.

Hvis man eksempelvis tager udgangspunkt biler, er der altid monteret køleflader på en aircondition eller et klimaanlæg. Køleflader har, alt efter hvilken type køleflader der er tale om, den egenskab at den skal køle luften ned. Hvordan luften bliver kølet ned, afhænger af hvilken type køleflader der er tale om. Nogle køleflader køler luften ned med kølervæske, andre blot med vand, nogle helt tredje med olie eller diverse andre væsker som er specielt udviklet til brug på køleflader.

Det samme princip gælder for varmeflader, som i modsætning til køleflader, er beregnet til at varme luften op – deraf navnet varmeflader. Også på varmeflader bliver luften varmet op ved hjælp af olie, særlige varmevæsker eller varmt vand. Det som sker ved brug af køleflader og varmeflader, er at luften bliver presset ind i enten varmefladen eller kølefladen hvor den kommer i kontakt med nogle rør som enten er varmet op eller kølet ned af en af de førnævnte væsker. I bund og grund er køleflader og varmeflader enkle nok i teorien, men i praksis er de dog ikke så ligetil.